Astrid Holleeder: de laatste dag. Endstra & Kleine Willem

Vandaag weer een zitting in de Bunker met Astrid Holleeder als getuige. In elk geval voorlopig voor het laatst – en misschien wel helemaal. Wat zal nog de revue passeren? Ik was gisteren even ‘op locatie’. In de Roompotstraat, waar Club Satyricon was gevestigd. Een buurvrouw herinnerde zich dat de club daar was, vooral vanwege de geparkeerde auto’s. Het was een keurig pand in een keurige straat in Amsterdam-Zuid, waar je niet meteen zo’n club zou verwachten.

Het is pal achter de Deurloostraat, waar Cor woonde. Op kruipafstand van ‘t Vliegertje, in de Scheldestraat. Waar  vandaan vrienden de dronken Cor soms naar huis begeleidden. Schuin tegenover ‘t Vliegertje is een ijssalon. Miljuschka Witzenhausen, dochter van Astrid, vertelde gisteravond in RTL Boulevard dat ze opgegroeid was boven die ijssalon. Het is ook het pand waar Johan Verhoek een etage huurde, met een dochter.

Wat er vandaag nog besproken wordt? Het zal vast ook over de moord op Willem Endstra gaan. In mijn boek over Kleine Willem, die goed bevriend was met Endstra, staat dit erover:

“Willem Endstra heeft de laatste jaren van zijn leven in doodsangst geleefd. Afgeperst, bedreigd. Hij klaagt zijn nood bij de politie, in ‘achterbankgesprekken’, maar die kan of wil verder niks voor hem doen. Hij probeert zelf wat tegenmaatregelen te nemen, maar voor iemand die niet de mores van de echte onderwereld kent is dat onbegonnen werk. Kleine Willem maakt dit van nabij mee, maar kan ook weinig doen. Een van de kantoren van Endstra is op de Minervalaan, het oude huis van zijn grootouders.

Kleine Willem: “Mijn nichtje Daniëlle werkte daar. Ik heb voor haar alle opleidingen betaald en een woning geregeld in Amsterdam-Zuid.”

Uiteraard een pand van Endstra. Daniëlle’s vriend Rob zit in het leger. “Doorleren!,” zegt Kleine Willem, “dan kan hij politieagent worden!” Dat lukt inderdaad: hij wordt later hoofdagent in Hoorn.

“Daniëlle woonde in Medemblik. Ik heb een huis voor haar in Amsterdam geregeld en een baan bij Willem Endstra. Ze heeft zichzelf hoog opgewerkt. Ze had op het laatst veel voor het zeggen op het kantoor. De politie heeft daar ook eens afluisterapparaten geplaatst. Ze mocht dat niet aan Endstra vertellen, maar ze vertelde het wel aan mij. Ik gaf het door aan Willem Endstra. “Shit! Goed dat ik het weet!” Hij zei: ‘Weten jullie dat je op een dodenlijst staat? Dat heb ik gisteren gehoord.’ Grote Willem lachte het weg: ‘Ach, daar staan we al jaren!’ ‘Nee, echt,’ zei Endstra.”

Hij heeft twee kogelvrije auto’s staan. Kleine Willem mag de lichtblauwe gebruiken, die is nog van premier Wim Kok geweest. Een regeringsauto: bestand tegen een bom. Een week later belt Endstra: dat hij een oude basis van het Engelse leger heeft gekocht, tussen Nijmegen en Venlo, net over de grens met Duitsland. Er staan woonhuizen op, een bioscoop, een ziekenhuis, winkels, barretjes enzovoort. Het heet dan nog RAF Laarbruch. Later zal het bekend worden als het vliegveld Niederrhein en Airport Weeze.

“Komen jullie morgen daar naar toe in je kogelvrije auto?” vraagt hij.

De Willems zijn onder de indruk: het is een groot complex. Endstra wil er een luchthaven van maken. Erik de Vlieger gaat meebetalen aan de vliegtuigen. Diep onder de grond is een megabunker, met een eigen energiecentrale, luchtkanalen, water.

Hij zegt: “Dat is wat voor jullie. Een mooie plek om nederwiet te kweken.” In de kranten staat later dat het gezelschap hier was om een moordaanslag te beramen op Willem Holleeder, “maar dat was lariekoek. Grote Willem en ik hebben nog nooit stress gehad met Holleeder. We kwamen vaak bij hem in seksclub Satyricon in de Roompotstraat. Het was daar altijd gezellig als hij of Cor van Hout er was. Hij gaf ons altijd wat te drinken en te eten, dus wij waren daar niet voor een bespreking over Holleeder maar over die bunker van het Engelse leger. Ze zeggen allemaal: wat een klootzak, die Willem Holleeder, maar ik zei altijd: ‘Wacht maar als hij weer buiten is, dan likken jullie zijn kont weer.’”

Ze overleggen wat het gebruik van de bunker per maand of per jaar mag kosten. Ze spreken af dat ze de volgende week op kantoor komen om het af te ronden.

Als ze zich melden, zegt Daniëlle: “Hij komt er zo aan, maar hij heeft stress met John Mieremet en Sam Klepper.” Endstra komt inderdaad gestresst binnen. Hij vertelt dat hij volgende week een miljoen aan Mieremet moet betalen en dat die hem 24 uur per dag in de gaten houdt.

Hij zegt: “Ik heb ook nog een klein meningsverschil met Willem Holleeder, maar daar kom ik wel uit.” Endstra is duidelijk echt bang voor Mieremet. Hij zegt: “Ik denk dat jullie op die dodenlijst staan door mij, dus blijf maar in die kogelvrije BMW rijden. Zet hem maar op je eigen naam, ik betaal de verzekering en de wegenbelasting op de zaak.”

Endstra betaalt het miljoen aan Mieremet op de dag nadat ze hem op kantoor hebben gesproken.

Kleine Willem: “Ik zag dat er ’s morgens op zijn tafel twee tassen vol geld stonden. Hij zei: ‘Dat ga ik zo betalen aan Mieremet, van Sam Klepper.’ Drie dagen later was ik bij hem. Hij zei: ‘Nu moet ik ook weer 600.000 aan Willem Holleeder betalen!’ Ik vroeg: ‘Heeft hij daar nou echt recht op of is het afpersen?’ Hij zei: ‘Allebei een beetje’ en ‘Als ik niet betaal, dan heb ik een groot probleem. Ze zijn ook bij mijn vader op bezoek geweest, dus ik kan beter betalen.”

Hij zegt dat hij bezig is met justitie om beveiliging te krijgen. Vooral Holleeders bezoek aan zijn vader zit hem dwars: “Dat was een soort bedreiging voor mij. Als ik niet zou betalen zou mijn familie ook niet meer veilig zijn. Holleeder komt steeds bij mij op kantoor en thuis en ze hebben echt overal camera’s, in geparkeerde auto’s. Gisteren kwam Holleeder bij me langs en had hij meteen 50.000 euro nodig. Die heb ik ook maar snel gegeven.”

De volgende dag wordt er een Joegoslaaf doodgeschoten in de P.C. Hooftstraat. Endstra, daarna tegen Kleine Willem: “Holleeder zei tegen mij: ‘Ik denk dat het met die 50.000 euro in mekaar is gezet.’ Ik denk dat het ook voor mij een waarschuwing is.”

De doodgeschoten Joegoslaaf is Bulatovic, op 16 mei 2003. Holleeder is hiervoor nooit officieel als verdachte aangemerkt, maar in veel berichten is er sprake van ‘opsporingsinstanties’ die hem wel verdenken van betrokkenheid.

In deze periode spreekt Kleine Willem Dyonne, de vriendin van Marco Eijk.

Marco woonde in Neerpelt, net over de grens bij Valkenswaard. Marco is in april 2004 geliquideerd, precies op de grens.

Kleine Willem: “Ze zei: ‘Marco krijgt nog een heleboel geld van Willem Endstra. Jij bent zijn vriend. Kun je regelen dat we een gesprek krijgen met Endstra?’ Kleine Willem gaat het regelen. Hij gaat naar Endstra en vertelt hem wat er aan de hand is. Die zegt: “Oké, we gaan er naartoe.” Ze bellen haar dat ze eraan komen, Kleine Willem haalt Endstra op en in diens kogelvrije auto gaan ze naar Valkenswaard, naar een klein restaurant dicht bij de grens. Zij staat daar al geparkeerd. Endstra zegt: “Kom bij ons in de auto zitten.” “Nee,” zegt ze, “dat doe ik niet.” Kleine Willem zegt tegen Endstra: “Ga gewoon de auto uit, ze schiet je echt niet dood, ze wil alleen even praten over wat haar man nog tegoed heeft van jou.”

Endstra stapt uit, Kleine Willem houdt de omgeving in de gaten. Endstra heeft een wapen bij zich. Doorgeladen. Hij komt na een minuut of vijf terug en zegt: “Klopt. Marco krijgt nog geld van mij, maar nu hij dood is ga ik het met zijn vrouw regelen.” Hij zegt: “Wat heeft die grote borsten! Ik had haar nog nooit gezien. Het zal wel nep zijn, maar het zag er heerlijk uit!”

Kleine Willem zegt: “Zal ik anders helpen met bemiddelen?” Maar dat hoeft niet: “Met dit lekkere stuk ga ik het zelf regelen.”

Kleine Willem: “Ik begreep dat het over 1,3 miljoen euro ging die Marco bij hem had geïnvesteerd. Endstra zei tegen mij dat hij dacht dat Holleeder samenwerkte met John Mieremet en dat ze alleen voor de buitenwereld ruzie hadden.

Hij vroeg: ‘Probeer daar eens achter te komen, ze weten echt alles samen. Ze weten precies wat ik de een betaal of wat ik aan de ander betaal en als ik wat vertel tegen Willem Holleeder weet Mieremet het de volgende dag en die geeft me dan meteen een boete. En omgekeerd. Mijn boetes blijven maar oplopen. Als ik niet betaal ben ik vogelvrij verklaard, ik betaal maar, om langer te blijven leven.’ Hij vertelde dat hij het geld van de bank haalde, van de rekening van zijn moeder. Als hij dat gaf, stond het genoteerd.’”

Kleine Willem zegt: “Neem dan een bodyguard mee,” maar Endstra zegt: “Dat heeft geen zin. Ze kunnen een president nog niet eens goed beveiligen, laat staan mij.”

Hij vertelt dat hij een dagboek heeft en dat hij dat hier en daar heeft gezegd om de onderwereld bang te maken. Hij zegt dat hij een brief aan de geheime politie heeft gegeven met de bedragen die hij heeft betaald.

Kleine Willem: “Hij leefde toen echt onder spanning. Je zag het ook aan zijn kleding: die zag er ook steeds slechter uit, hij verzorgde zichzelf nauwelijks. Hij zei: ‘Willem, ik slaap bijna niet meer en de politie doet echt niks voor me. Ze denken: ‘Lekker opgeruimd.’ Ik heb bescherming aangevraagd, maar dat kon niet.’”

Op zondag 15 mei 2004 zit Endstra in Business Class, bij Harry Mens, om met een stalen gezicht te beweren dat hij volkomen ten onrechte wordt geassocieerd met criminele praktijken. Kleine Willem zegt: “Hij belde zelf om te zeggen dat hij op tv kwam. ‘Dat gaat me helpen bij de bankdirecteuren, nu kan ik weer lenen.’ Daarna vroeg hij of we nog hadden gekeken. Natuurlijk. Wij zaten er wat vreemd tussen: wij hadden en hebben geen stress met Holleeder.”

De voorspelling van Endstra dat het tv-optreden hem gaat helpen, komt niet uit. Integendeel: precies twee dagen later wordt hij doodgeschoten. Het is zes weken nadat Marco Eijk is geliquideerd. Van een afspraak tussen Endstra en Dyonne, de vriendin van Marco, is het niet meer gekomen.

Kleine Willem spreekt Dyonne. “Ze zei dat er niks op papier stond en dat het dus een moeilijk verhaal zou worden. Ik zei: ‘Endstra heeft aan mij verteld waar je recht op hebt. En dat je de mooiste borsten hebt die hij ooit had gezien.’ Daar moest ze wel om lachen. Ik zei dat ze moest proberen via de broer van Endstra wat te regelen: die weet er echt wel wat vanaf. Ria Mieremet had ook beslag laten leggen op rekeningen van Endstra nadat John in Thailand was doodgeschoten. Zij had nog 1,7 miljoen van Endstra te goed. Ik had gehoord dat zijn broer Haico een deal had gemaakt met Ria en haar 1 miljoen had betaald. Dan maakte Dyonne ook wel kans.”

6 Reacties

 1. Jeroen
  12 juli 2018 - 18:53

  Ipv 1.7 miljoen maakt Haico weer een deal van 1 miljoen. Dus daar heeft hij weer 7 ton gestolen. Ik ben trouwens benieuwd of Haico dat miljoen betaald heeft? Als Dyonne haar geld gehad heeft, dan eet ik mijn schoenen op! De familie Endstra oplichters en moordmakelaars! Schande dat ze onschendbaar zijn gemaakt door De Staat! In de oorlog pakten ze de panden af van de joden die op de treinen gezet werden naar de Kampen! Terug te vinden op Google. Schande dat de familie Endstra zich niet moet verantwoorden voor de rechtbank! De familie zit achter veel pogingen en gelukte liquidaties waar Willem Holleeder nu voor moet boeten! Nogmaals SCHANDE!

  Reply
  • Thomas
   13 juli 2018 - 05:51

   Haico Endstra heeft niet alleen veel geld, maar ook veel kennis van de wandel en handel rond zijn broer en de criminelen uit diens entourage.

   Het is gewoon een slimme vent. Justitie en Belastingdienst houdt hij te vriend met informatie, criminelen die een dreiging vormen, koopt hij af vanuit de erfenis.

   Reply
  • Volger
   13 juli 2018 - 06:50

   Ik denk dat aan uw bewering geen komma gelogen is!!!! Eind vd rit worden de prijzen verdeeld, maar er moeten toch bepaalde mensen in de openbaarheid met de billen bloot, maar ik betwijfel dat dat zal gebeuren, want dan schrikken we van de mensen, die van alles al af geweten hebben!!! 1 groot steekspel om veel geld -en contacten!!! En de mensen vd bovenwereld zijn ‘t ergste!!!

   Reply
  • Manus
   13 juli 2018 - 20:43

   ze hadden in de jaren 70/80 ook een verfwinkel op de Beukenweg,mijn ouders kochten er regelmatig verf en behang en dat soort zaken ,en Ik moet eerlijk zeggen, ons hebben ze nooit opgelicht en in de buurt hadden we er ook nooit van gehoord dat het oplichters waren ofzo.

   Reply
 2. Siem
  12 juli 2018 - 21:56

  Bijzonder detail vandaag: dat weduwe Ria, na de moord op Mieremet, nog maar 1.7 miljoen van Haico Endstra vorderde.

  Vordering Mieremet was eind 2002: 35 miljoen

  Stortingen door Endstra tussen december 2002 en januari 2004, op rekening Paarlberg: ruim 17 miljoen.
  Onherroepelijke volmacht verpanding aandelen Endstra, van Port Greve, op 10 april 2004 door Endstra ondertekend: 15 miljoen.
  De eerdere akte m.b.t. tot onderpand aandelen Port Greve, werd al op 26 februari 2003 opgesteld, precies 1 jaar na de aanslag op Mieremet.

  Totaal opgehoest: ruim 32 miljoen. Dat komt aardig in de buurt bij het restant van de navordering.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.