Astrid: wie krijgt wat in de melik?

De zitting in de Bunker, met Astrid Holleeder als getuige, duurde gisteren korter dan verwacht: haar advocaat Willem Jebbink kon maar tot twaalf uur. Bizar. Eerder werd een hele dag getuigenverhoor afgelast omdat hij ziek was, bij een andere gelegenheid moest een verhoor weken worden uitgesteld vanwege zijn vakantie. Als je weet dat zo’n zittingsdag tienduizenden euro’s kost (nog afgezien van het vervoer van getuigen en verdachten) vraag je je af of dit niet anders kan. Of er geen reserve-advocaat zou moeten zijn. Maar ja, het mag allemaal wat kosten, we zijn de tien miljoen in de Holleeders broer-zus-ruzie waarschijnlijk allang gepasseerd (als je het onderzoek meerekent).

Doch dit terzijde. Nog even één ander punt: ik probeer zo uitvoerig mogelijk verslag te doen. Astrid heeft daar al een keer bezwaar tegen gemaakt. De rechtbank is er zeer alert op dat er geen geluidsopnames worden gemaakt. Terecht: daar is voor gekozen, cameraploegen hebben geen toestemming gekregen het proces uit te zenden en dat lijkt mij ook terecht: er komen veel details en namen langs die je niet zomaar kunt publiceren en de getuigen hebben er recht op dat hum stemmen niet te horen zijn. Maar er zit een griffier in steno mee te tikken (net als ik, in mijn eigen steno). Waarom worden die verslagen niet beschikbaar gesteld? Nu zit je je vingers blauw te tikken en je mist toch ook nog van alles.

Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd wat er in dat zittingverslag staat over de uitbarsting van Astrid over de dossiermappen. Advocaat Sander Janssen begon heel subtiel en eigenlijk had niemand in de gaten waar dit naar toe zou gaan, behalve Astrid zelf waarschijnlijk. Onder de ogenschijnlijk zo onschuldige vraagjes naar wat onbelangrijke details kronkelde een hele grote adder. Astrid had op verzoek van Willem – toen ze nog goed met elkaar waren – van alles uitgezocht over wat er in de media was verschenen met betrekking tot zaken waar hij van werd verdacht. 

Janssen: Het gaat om een groot aantal mappen, helemaal gevuld met uitdraaien van Lexis Nexis, dat zoekprogramma. Dan krijg je alle platte tekst, bij de zoektermen. Herkent u dat?

Astrid: Dat kan best. Ik weet niet meer precies hoe, maar het resultaat was prima.

Janssen: U heeft het uitgeprint, je kunt zien wanneer u het gekregen heeft, bijna alles wat erin zit, is in enkele dagen uitgeprint: 16 en 17 april, 18 april. Klopt dat?

Astrid: Dat zou kunnen, ik begrijp je punt niet.

Janssen: In enkele dagen?

Astrid: Dat zal best kunnen. Ik zal zeker blokken van dagen in mijn agenda hebben geschrapt. Ik had ook een baan.

Janssen: Dat uitprinten: deed u dat in de bibliotheek of op kantoor of thuis?

Astrid: Volgens mij gewoon thuis.

Janssen: Die mappen van Peter de Vries, met originele stukken: had u een methode om dat te registreren?

Astrid: Als je gaat zoeken op de naam Houtman: dan heb je zoveel hits, dan ga je kijken op datum, en naar het moment waarop er dingen in de media verschenen.

Janssen: Schreef u dat er dan bij?

Astrid: Het zit toch allemaal op datum? Anders hebben ze er een zootje van gemaakt.

Janssen: Zette u er een datum bij?

Astrid: Als het er niet op stond.

Janssen: Dan kunnen we zien welke originelen van uw hand zijn, waar uw handschrift op staat.

(hier is het kwartje gevallen, Astrid gaat weer helemaal door het lint)

Astrid: You don’t want to go there! Hier wil je niet gaan. Dan krijg je weer iets in je mail! Je moet nu stoppen!

Holleeder: Meneer de voorzitter, dit is weer dreigen. Dan moeten er ook namen kommen.

Rechter: Wat gebeurt hier, waar gaat dit over?

Astrid: Ik snap wel waar meneer Janssen heen gaat. Of iemand mij geholpen heeft met die mappen. Ik ga die naam niet noemen, je weet precies de reden waarom die mappen zijn gemaakt. You don’t wanna go there. Het heeft geen zin. Wat maakt het uit?

Rechter: U zegt: het zijn mijn mappen, iemand heeft mij geholpen.

Janssen: Nog los van de vraag of ik die naam zou willen weten, ik wil wel weten hoe de werkverhouding is geweest.

Astrid: Kun je dit voor mij uitprinten over het losgeld, alles over ontvoering. Omdat je zelf moet werken, als je in bepaalde verhouding tot mensen staat, heb je de mogelijkheid dat te doen.

Janssen: Ik weet niet wie het is. 

Rechter: Het kan een secretaresse zijn

Janssen: Dan krijg ik het niet in mijn mail.

Astrid: U krijgt het niet in de mail, mijn broer krijgt het in de mail, ik laat die mensen er maar een beetje buiten, mensen zijn erg bang.

Janssen: Uw broer heeft ook bij meerdere gelegenheden gezegd: ik ga mensen er niet in trekken, om misschien dezelfde reden. Ik vind het wel belangrijk meer duidelijkheid te krijgen over die werkverhouding. Het is een groot project geweest.

Officier van justitie Sabine Tammes: Getuige heeft gezegd dat zij printopdrachten heeft gegeven aan iemand anders.

Janssen: Die mappen van Lexis Nexis zijn op verzoek van haar door iemand anders in mappen gestopt.

Astrid: Het verschilde waar ik op dat moment tijd voor had.

Tammes: Misschien kunt u aangeven wat het belang is?

Janssen: Er wordt nu voor het eerst iets over verteld, dat eerder niet verteld is. Getuige is er heel lang mee bezig geweest, het heeft veel tijd gekost, nu blijkt dat de helft in enkele dagen tijd is uitgeprint en dat iemand anders dat heeft gedaan.

Astrid: Ben ik er dan volgens u niet genoeg tijd aan kwijt geweest? Ik vind: ik ben er heel veel tijd aan kwijt geweest. Misschien vindt u dat ik het sneller had moeten doen.

Rechter: Nee hoor, mevrouw.

Janssen: Graag nog één vraag.

Astrid: Vraag mij eens: waarom moet ik die mappen maken.

Janssen: Ik bepaal zelf welke vragen ik stel. Is dat ook zo voor de mappen waar wel de originelen in zitten, dat dit ook door iemand anders is gedaan?

Astrid: Het kan zijn dat ik door iemand zou zijn geholpen.

Janssen: Dezelfde of hebben we het over verschillende personen?

Astrid: Daar ga  ik me helemaal niet over uitlaten, mensen hebben geen zin om over hun schouders te kijken. Ik vind dat ik er voldoende over gezegd heb, ik zie niet in wat het ertoe doet. Ik heb mappen gemakt, hoe we onder die moorden uit konden komen. Daar hebben we ons best voor gedaan.

Rechter: Ik denk dat dit het samenvattende verhaal is.

Tot zover.

Ik heb het verslag van Paul Vugts, in Het Parool, er even op nagekeken. Hij heeft overal waar ik ‘mail’ heb staan, ‘melik’, met als toevoeging: gezicht. Ik kende die uitdrukking niet, kan ‘m ook niet op internet vinden, maar het zal wel Jordaans zijn. Ik ben benieuwd hoe dit in de officiële verslaglegging genoteerd staat (al zal het daar met de kennis van nu wel worden aangepast)

 

 

17 Reacties

 1. Job
  13 juli 2018 - 14:11

  @HJK
  Woon al mijn hele leven in de Jordaan naar heb ook nog nooit van het woord melik gehoort. Ik ben wel benieuwd nu. Het kan natuurlijk zijn dat het van wat langer geleden stamt, voor mijn tijd zeg maar.

  Reply
  • Broer
   13 juli 2018 - 21:56

   Dan kom je zeker niet buiten hahaha dit kent iedereen man

   Reply
   • Alley
    14 juli 2018 - 10:30

    Inderdaad, is gewoon een deeltje Nederlands!

    Reply
 2. Mik
  13 juli 2018 - 15:04

  Misschien bedoelt ze. Dan krijg ik t weer in me mik (maag) geschoven.

  Iets bekendere uitdrukking.

  Zo slim/gehaaid dat ze soms is. Zo lomp kan ze soms zijn in haar uitspraken.

  Ben toch wel benieuwd welke kant Janssen op wil.

  Reply
 3. Ikke
  13 juli 2018 - 15:21

  Lelijk op je melik gaan is gewoon een bekend woord en ik ben nog niet eens zo oud onder de 30 dus.

  Reply
 4. Ikkuhhh
  13 juli 2018 - 16:24

  Melik is bargoens , ‘’ ik krijg van alles in me melik gedauwd ‘’ betekend letterlijk ‘’ ik krijg van alles in me strot geduwd. Het kan ook betekenen ik krijg van alles over me heen , en ik krijg alle narigheid op mijn bord of ik krijg van alles de schuld, het is maar net hoe het uitgesproken word

  Reply
  • Broer
   13 juli 2018 - 21:54

   Precies dat dus! Is gewoon Jordaans Amsterdams zeggen we van kleins af aan al Melik of zelfs meling!
   Kan verschillende betekenissen hebben! Zelfde als krijgt hij t op zn dak of douw t lekker in zijn melik….geef t lekker aan hem

   Reply
 5. Primair
  13 juli 2018 - 16:29

  Moet melis zijn van hij krijgt een klap op ze melis

  Reply
 6. Siem
  13 juli 2018 - 16:30

  Quote Janssen: Het gaat om een groot aantal mappen, helemaal gevuld met uitdraaien van Lexis Nexis, dat zoekprogramma. Dan krijg je alle platte tekst, bij de zoektermen. Herkent u dat?

  – In het verslag van Paul Vugts staat het volgende:

  Astrid: “Peter heeft zo’n programma (archief Lexis Nexis) waarmee je alles automatisch kan checken, maar dat vertrouw ik niet dus ik ben alles zelf nog nagelopen. Peter heeft twee of drie mappen voor me samengesteld met dingen die hij had en die hij via zijn programma had gevonden.

  Vertaling ‘Melik’ in deze moet zijn:

  Mokums dialect: maag
  Haags dialect: gezicht

  Reply
  • H.Boom
   13 juli 2018 - 23:52

   T is dus een werkstuk van peterrrr en niet van astrid?

   Reply
 7. eric
  13 juli 2018 - 17:31

  Melik betkent bek, muil…boertjes van buiten hebben echt geen idee, ook al wonen ze al wat jaren in Amsterdam. Hoe eenvoudig kan het leven zijn?

  Reply
 8. Anoniem
  13 juli 2018 - 18:55

  astrid: ,,  Ik heb mappen gemakt, hoe we onder die moorden uit konden komen. Daar hebben we ons best voor gedaan.” Nu nog duidelijk maken wie er horen bij ‘we’ en welke onder ‘die moorden’ vallen en afsluiten die zaak.

  Reply
 9. JM
  13 juli 2018 - 19:09

  De conclussie, strategische belang, advocaat is ziek, de tijd hebben tot 12.00 uur, dit heeft een reden en de reden zal in belang van mevr: H zijn.

  Kosten? De burgers betalen, dus wat maakt het uit?

  Reply
 10. Dordtenaar
  13 juli 2018 - 19:29

  melik is inderdaad je bek of muil etc. iedereen die een beetje geïntegreerd is in het bargoens weet dit.

  Reply
 11. Jorrit
  14 juli 2018 - 22:02

  Astrid Holleeder als advocate heeft overal bij geholpen met dat zogenaamde regelen. Een pact gesloten met het OM om zogenaamd haar broer te belasteren van feiten die hij nooit gepleegd heeft. Als advocate kan Astrid valse verklaringen in elkaar draaien en de boel zodanig afstemmen dat het een geloofwaardig verhaal wordt. Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog hebben een vals spel gespeeld wat nu ten uitvoer wordt gebracht. Astrid heeft een relatie gehad met Johan Verhoek alias de Hakkelaar. En laat Johan Verhoek zelf en zijn kompaan Hassing nou die prostitutiepanden op de Achterdam gekocht hebben voor 9 miljoen euro. Was 10 miljoen, maar 1 miljoen was er al aanbetaald aan Sonja Holleeder na de dood van Cor. Dus Astrid krijgt een leuk bedrag en deelt mee in de poet!!! Die is niet voor niks bezig!!!! Daarom proberen ze Willem Holleeder levenslang aan te smeren, omdat ze weten dat hij ook een deel van die 10 miljoen wilt hebben,, de dames zijn niet achterlijk natuurlijk!!!!

  Saillant detail is dat Cor van Hout uit de Utrechtse hoek is doodgeschoten dit omwille van een partij cocaïne 21.000 kilo wat afkomstig was van een lid van de Juliet bende en geript is door Cassicat en waar Gijs van Dam jr. ook een rolletje in heeft gespeeld. Cor was bevriend met Gijs jr. en dacht dat even met wat Amsterdamse bluf op te lossen. Leden van de Juliet zijn van een ander kaliber. Een aantal doen het rustig aan, maar die andere zijn nog actief en tegen een van die jongens kwam Cor in botsing. Juliet-lid wilde zijn cocaïne terug of anders zijn geld. Tsja kan je Cor van Hout heten maar dan wordt je wel in Amstelveen neergeknald. Kwam puur omdat Cor te persoonlijk werd en de verkeerde dingen ging zeggen. Utrecht zei we pakken Cor. De uitvoerders kwamen uit Amsterdam. De opruimers uit Amsterdam zijn niet gebonden aan de Amsterdamse tak.. maar zijn door andere groepen ook in te huren. Zo deed Jesse Remmers ook veel voor Henk Rommy. Maar Jesse deed ook wel klusjes voor ouwe Stan Hillis. Dus Cor heeft zijn hand overspeeld dat is wat er werkelijk is gebeurd. Kenners in het milieu weten dit maar zeggen niks omdat ze allang blij zijn dat Cor er niet meer is dit vanwege zijn drankprobleem. Cor was er niet vies van om tegen mensen doodsbedreigingen te uiten als die lazarus was. Had die ook al keer tegen Sam Klepper gedaan, week later werd die onder vuur genomen in de Deurloostraat.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.