‘El Rico”: een merkwaardige zitting op een zonnige vrijdagmiddag

De rechter zei het tegen hem, dat hij niet moest schrikken van de publieke tribune. Daar was heel wat meer belangstelling dan doorgaans bij een pro-formazitting op een vrijdagmiddag over wat op papier niet veel meer is dan een witwaszaakje. Er was weliswaar ook sprake van ‘tonnen’ en cocaïne’, maar dat waren afvaltonnen. Bij een doorzoeking waren een paar zakjes met cocaïneresten gevonden. Kan ook zijn geweest van een feestje.

Hoeveel er is gevonden?

Daarover doet justitie geen mededelingen, maar je kunt vermoeden dat het eerder om grammen dan om onsjes gaat. Verder wat wapens en contant geld, maar op het eerste gezicht niks om iemand met veel bombarie in Chili aan te houden en naar Nederland te brengen. En in de EBI te stoppen, in een streng regime. En bij de Bunker in Osdorp op elke hoek een politieauto te zetten en in de lucht een helikopter te hangen. Daar is het aan- en afvoeren van Holleeder niks bij.

Maar dit ging dus wel om Rico de Chileen. El Rico. In media afgeschilderd als een maffiabaas. Vandaar de pers: het grootste deel van ‘de harde kern’ van de misdaadjournalistiek. Ik zal geen namen noemen, dat ligt gevoelig. Overigens: er was verder geen enkele ‘gewone’ belangstellende. De twee andere aanwezigen waren van de politie.

Als ik tijd heb maak ik zelf nog wel een wat uitvoeriger verslag. Duidelijk is wel dat het eigenlijk helemaal niet gaat om de verdenkingen in deze zaak, maar dat justitie vermoedt dat hij een van de grote mannen is die onder meer met de Mocromaffia te maken heeft. En dat het er uiteindelijk om gaat hem veroordeeld te krijgen voor heel andere zaken dan wat hier nu aan de orde is. Hetzelfde als met Noffel, die in Ierland werd aangehouden voor een vals paspoort en inmiddels tot 18 jaar is veroordeeld.

Voor de verslagen van gisteren: boven het filmpje dat Jens Olde Kalter maakt. Verder een verslag op Crimesite, Het Parool en de tweets van Saskia Belleman

 

 

1 Reactie

  1. Andre
    7 juli 2018 - 10:38

    Vandaar de pers: het grootste deel van ‘de harde kern’ van de misdaadjournalistiek. Ik zal geen namen noemen, dat ligt gevoelig…

    de verslagen van gisteren: boven het filmpje dat Jens Olde Kalter maakt. Verder een verslag op Crimesite, Het Parool en de tweets van Saskia Belleman. Nee je noemt geen namen…

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.