Erven Endstra: de zwarte schapen in de Holleederwei?

Vorige week kreeg ik een gedetailleerde reactie door van iemand die kennelijk aardig op de hoogte is met het reilen en zeilen van de familie Endstra. Ik volg die zaak vooral waar het de criminele kant betreft, ik laat de details over de geldstromen en de BV’s meestal wat links liggen omdat die voor de meeste kijkers (inclusief ikzelf) te ingewikkeld zijn. Komt bij dat ik ook veel reacties krijg uit een bepaalde hoek waarin de familie Endstra alleen maar zwart wordt gemaakt. Die laat ik hooguit mondjesmaat door, het is niet de bedoeling een hetze te voeren.

Onderstaand stuk heb eerst voorgelegd aan een paar mensen die deze kant van de affaire veel beter kennen dan ik. Die vinden het grotendeels herkenbaar, met wel een paar verrassende details, vooral met betrekking tot de genoemde bedragen. Ik heb ook nog even weer contact gehad met de schrijver van het stuk. Die had als aanvulling dat Mink Kok een gesprek heeft gehad met Willem Endstra en dat Endstra toen gezegd had dat er nog 265 miljoen in de pot zat.

De schrijver denkt dat Stanley Hillis de moord op John Mieremet in Thailand heeft geregeld. Via zijn vaste contacten. Hillis had goede connecties in voormalig Joegoslavië, hij zou een commando van daaruit hebben gestuurd. Dat klopt in elk geval met wat ooggetuigen beschreven over de schutter: een man met een ‘Kaukasisch uiterlijk.

Ik heb het stuk ook voorgelegd aan Haico Endstra, via advocaat Hans Koets. Diens reactie staat onder het stuk.

 

Het stuk:

Ik volg het nu al een tijdje op de voet, die processen met Holleeder en zijn zussen, en dat hele gedoe met Wim Endstra. Ik wil benadrukken dat ik de familie Endstra van dichtbij heb gekend en meegemaakt. Sommige dingen kloppen wat er geschreven wordt, maar andere artikelen zijn vaak pertinente onzin. Wat ik nu ga schrijven zal wel niet door de beugel kunnen, maar ik doe het toch.

Veel van de Endstra’s gingen regelmatig bij de moeder van Wim (Margot) aan de Minervalaan koffiedrinken in die tijd al. De vader van Wim Endstra is rijk geworden met ketelwagons. Het bedrijf heette Armita. Ze hadden 130 ketelwagons rijden. Daarnaast was hijmede-eigenaar van KVG (Ketelwagon Verhuur Groep).  Die hadden er een paarduizend rijden. In 2014 is alles verkocht aan GATX.

Verlamd

Margot Kleine (de moeder van Wim Endstra) heeft een hersenbloeding gehad waardoor ze verlamd raakte aan de rechterkant van haar lichaam. In 1999 is zij overleden. Zij deed het gas-gebeuren voor de familie in de Kroongas bv. Later deed Trix Endstra dit. Je hebt Beatrix, Willem, Haico, en Astrid. Het enige verschil is dat Trix in Duitsland is geboren.
Wim Endstra regelde alles, Haico was alleen van alles op de hoogte. De zussen Trix en Astrid waren alleen op papier aanwezig. Alhoewel Astrid op de Apollolaan wel administratie deed met Danielle Roelvink. En Trix was meer afzijdig deed meer dat gasgebeuren van haar moeder samen met haar zoon Arnoldje. Dus je kan zeggen: Haico wist wel dat er criminelen investeerden in het Endstra-concern. Trix en Astrid wisten het ook, maar bemoeiden zich er niet mee. Daarentegen zat Haico wel bij gesprekken.

Rokkenjager

Wim Endstra was een thrillseeker pur sang en een rokkenjager. Dat hij zoveel vrouwen had, en om zich heen, kwam omdat hij aandacht kocht. Meneer had steevast grote contante bedragen in de binnenzak van zijn colbert. Rondlopen met 50.000 euro, daar werd-ie niet warm of koud van. Alles ging contant, behalve tanken: brandstof ging met de creditcard. Hij kwam altijd kalm en beheerst. Betaalde altijd voor de hele meute, met wie hij dan was. Amsterdam, Zandvoort, IJmuiden, terrasjes en eten? Hij betaalde altijd, was geen discussie. Zo kwam hij ook aan alle knappe dames. Hij wilde aardig gevonden worden. Gaf ze appartementen in Oud Zuid en de Rivierenbuurt. Sommige kregen maandelijks een toelage in de vorm van leefgeld. Dat was Wim Endstra:  hij zocht aandacht en spanning, het kon hem nooit gek genoeg wezen.

Vermogen

Convoy, Contigas. Het bedrijf kende zoveel vennootschapen en overzeese structuren dat alleen hij het nog begreep. Haico moest alles opzoeken maar bij Wim zat alles in het hoofd. Het Endstra-concern telt(de) meer dan 300 bv’s, stichtingen, exploitatieverenigingen, participaties, etc.. Het vermogen van Endstra? Tussen de 650 en de 675 miljoen euro. Dat was de waarde van het concern toen hij nog leefde. Privé had hij ook aardig wat miljoenen. Toni Verhees heeft die verdeling gemaakt voor zijn kinderen.

De berg met zwart geld is ook aanzienlijk. Met de schikking van 40 miljoen hebben ze alleen het witte gedeelte afgetikt. Wim keek niet op je neer als je in de bak had gezeten of je geld anders verdiende. Hoe Wim aan alle criminele contacten is gekomen, daar is wel kleine uitleg voor nodig. Het begon zover ik weet met de ex van Trix, Arie de Bruijne, tevens de vader van kleine Arnoldje Endstra. Die woonde toen in Spanje,

Wim ging er vaak naartoe in zijn jonge jaren. Johan Verhoek, de Hakkelaar, kwam er toen ook. We praten we over de beginjaren 80 en zo nog wel een handjevol. Arie de Bruijne kende ook zwarte Joop de Vries. En zo schuurde Wim Endstra al in zijn jonge jaren tegen de nu bekendere zware criminelen aan. Het wereldje is klein, en het is allemaal ons kent ons. En via via bouwde hij zijn contacten uit. Ronald van Essen legde zo 40 miljoen gulden in bij Wim Endstra, Stanley Hilles was ook een van de eersten die geld inlegde. Zo’n 10 miljoen gulden. Mink Kok, 9 miljoen gulden, Jan Femer, 5 miljoen gulden, (dat was al jaren 90) daarna volgde John Mieremet, 35 miljoen gulden, Sam Klepper, 12 miljoen gulden, Willem Holleeder claimt nu 8 miljoen euro, Harry Pen claimt ook 35 miljoen euro.

IJsberg
Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Ron Nyqvist had via Mega Sport aan de Driesens 30 miljoen euro gegeven. Die gaven die 30 miljoen euro weer aan Wim Endstra. En zo hebben nog wel meer mensen geïnvesteerd. Mieremet heeft een gedeelte teruggekregen. Niet alles. Voor de rest heeft niemand geld teruggekregen. Alles bij elkaar zweeft er zo nog 200 miljoen euro zwartgeld dat de familie Endstra onder zich houdt. Uit de boeken is gebleken dat het nergens aanwezig is. Maar ik geloof wel dat Haico meer weet waar dat geld is.

Bij leven van Wim Endstra zat die pot zwart vol met 265 miljoen euro. Dat heeft die Mink Kok in de gevangenis laten weten. Reken Mieremet eraf, plus beetje afpersen van Wim wat Mieremet deed, dan houd je toch nog zeker 200 miljoen euro over. Haico heeft het slim gespeeld door een deal te sluiten met OM. Hierin zijn opgenomen na onderhandelingen dat het Endstra concern 40 miljoen betaald aan de Staat. Het concern was toen met al het vastgoed 80 miljoen euro waard. Het was meer, maar in de jaren daarvoor heeft Haico na de dood van Wim hele straten, plukken, en stukjes verkocht.

Die schikking hield verder in dat de Endstra’s na het betalen niet verder vervolgd kunnen worden. Ook de kinderen van Wim hebben over hun erfenis betaald. Alle vijf hielden ze er nog een dikke 7 miljoen euro aan over. Plus dat ze nog geld kregen uit de uitkoop van Museum Vastgoed.. Wim Endstra zat daar samen in met Klaas Hummel. Die vijf kinderen zijn ieder dik 15 miljoen euro rijk geworden. Het OM kan de Endstra’s niet meer aanpakken, met wat er getekend is. Zij weten natuurlijk ook wel dat er nog miljoenen zwart zijn, maar dan zeggen Haico en Hans Koets:  kom maar, kom maar, bewijs het maar . Het OM is bang voor claims. Haico doet ze gerust een proces aan. Dus die 200 miljoen (minimaal) euro is er nog gewoon hoor. De volgende generatie Endstra profiteert er wel van. De kinderen van Marisja of Ruby misschien. Haico niet, of indirect: die heeft al genoeg miljoenen binnengehaald door vastgoed uit het concern te verkopen net na de dood van Wim. En die gaat liever over de oceaan zeilen bij het ARC.

Ruzie

Daarom ook die ruzie tussen Haico en Trix.. Haico verkocht veel te veel buiten het zicht van Trix en Astrid, en de kinderen van Wim. Haico en Astrid doen nu de andere 40 miljoen en  nog wat, dat in het concern zit en vertegenwoordigd wordt door Wilmar beheer en Arpollo beheer. Trix Endstra is in 2012 uitgekocht.
Trix is voor 30 miljoen euro uitgekocht, en is zelf twee bedrijven gestart in het vastgoed. Te weten BARNO BV en ABEA BV, zoon Arnoldje doet BAJA BV en Jo-an BV. Ze wonen nog steeds op een steenworp afstand van de Apollolaan waar alles gebeurde. Alleen het huis van Trix was van het concern. Nu niet meer. Dan kon ze beetje oogje in het zeil houden bij haar vader in de Minervalaan. Tot 2014,  toen is hij overleden.

Dus de reden dat de Endstra’s ongemoeid gelaten worden is: A: Dat er getekend is met clausules. B: Ze weten te veel van anderen hun morris. Was ook met Wim Endstra zo, die wist alles van iedereen. Voordat die met je in gesprek ging wist hij alles van je. Haico heeft het archief van Wim overgenomen en dat weten veel mensen. Daarom komen mensen nu niet meer om hun geld. En als ze wel komen, staat er niets van op papier. Maar wit en zwart, hoe je het mag bekijken, als je alles bij elkaar optelt hebben ze nog wel 350 miljoen hoor de Endstra’s. Ze hebben ook veel geld weggeboekt toen Wim net dood was. Weken later vlogen de eerste miljoenen al de deur uit met vage titels richting bedrijven met vreemde namen.

Tot zover de bijdrage.

Ik heb dit voorgelegd aan de advocaat van Haico Endstra. De reactie:

“Geachte heer Korterink

Dank voor uw bericht. Hetgeen in het door u toegezonden stuk ( van een derde )  staat is even onjuist als onzinnig. Hier wordt niet nader op gereageerd.

Vriendelijke groet
Hans Koets.”

 

11 Reacties

 1. Melvin
  17 juli 2018 - 10:34

  Ik vind het een goed stuk staat zeker nuttige informatie in. Kan mij niet voorstellen dat die ingevoerde bron dit uit zijn duim zuigt. Om de simpele reden dat die gewoon te veel weet. Andere mensen die de zaak ook goed kennen bevestigen dit ook in grote lijnen. Die advocaat van Haico ontkent toch alles. Je kan je beter afvragen wat ze niet ontkennen alles toch? Met zijn even onjuist als onzinnig. Pfff wat is dat nou voor reactie? zie het eerder als een verkapte schuldbekkening. Benieuwd hoe het gaat morgen met Ronald van Essen en zijn hoger beroep. Gaat die Hans Koets zeker ook zeggen die vordering van 29 mio? mwah even onjuist als onzinnig. Op die manier lul je als advocaat natuurlijk alles recht wat krom is.

  Reply
  • Rob
   17 juli 2018 - 12:12

   @Melvin. Is zeker geinig inkijkje, verassend en laat zien wat voor een kerel die Willem Endstra was. Maar dat er geen geld meer is in die familie is ook haast onmogelijk. Moet je kijken in wat voor huizen ze nog steeds wonen. Heb je die zeilboot van Haico wel is gezien. Er is gewoon handjeklap met het OM gedaan. Net als wat er in de politiek gebeurd in die achterkamertjes. Door onkunde van OM zijn de kinderen van Willem Endstra fucking multimiljonair geworden. 100% dat die Haico weet waar het geld is van die penoze.
   En die advocaat Koets lult zelf onzinnig. Die houd antwoord op vragen zo kort mogelijk of ontkent gewoon alles. Doet die bewust want als die gaat praten roept dat ook weer vragen op voor journalisten. Pottenkijkers willen ze niet bij die familie Endstra.

   Reply
 2. 17 juli 2018 - 20:26

  “Geachte heer Korterink

  Dank voor uw bericht. Hetgeen in het door u toegezonden stuk ( van een derde ) staat is even onjuist als onzinnig. Hier wordt niet nader op gereageerd.

  Vriendelijke groet
  Hans Koets.”

  Wat moet Koets namens Haico anders zeggen?

  Vraag hem dit even, HJK: |

  Geachte heer Koets,

  Is uw stelling dat uw cliënt niks te maken heeft met de moordaanslag op Ronald van Essen, nog steeds een broodje aap? Wat zegt uw cliënt op de informatie van Wim Dankbaar dat hij Bertus Lüske heeft laten liquideren? Is uw cliënt voornemens een smaadaanklacht tegen de heer Dankbaar te entameren?

  Mvg

  Hendrik Jan Korterink,

  Reply
 3. Crimanal unity
  18 juli 2018 - 16:46

  Dit is natuurlijk een deel van de deal die haico met justitie heeft afgesloten, alles ontkennen want zolang er niets bij komt laat justitie ze met rust. De vraag is hoe lang de Endstra’s (vooral haico) met rust gelaten gaat worden. Want justitie bescherming blijft heus niet zijn hele leven geldig. Boosheid van de straat wel!! Bij de meeste irritatie uitlatingen van sommige criminelen valt de naam haico. Je denkt toch niet dat mensen die alles voor over hebben om geld te maken er dan niet alles voor over zal hebben om het terug te krijgen??

  Reply
  • Frans
   18 juli 2018 - 21:13

   Als het te lang duurt, zijn de meeste dood….

   Reply
  • JM
   18 juli 2018 - 21:22

   Stel je verdient je geld met de kwagomballen verkoop of in een slechter voorbeeld met misdaad, blijft het toch menselijk dat als je je geld bij persoon A afgeeft voor inleg in bijvoorbeeld vastgoed en dat je deze inleg uiteindelijk terug wil en je 0,00 van je inleg terug ontvangt maar de ontvanger van je geld heeft er oa een redelijk luxe bestaan van met jouw financiële aanvulling met als afgesproken doel er beiden beter van te worden.

   Dan zullen er toch maar weinig mensen zijn op deze aardbodem die zeggen, ach weet je laat maar zitten dat geïnvesteerde geld ik schrijf het wel even af.

   Ik vraag me af hoe zo’n persoon of familie kan leven met geld waarvan zoveel mensen de afgelopen jaren de dupe zijn geworden.

   Over je schouder moeten kijken de rest van je leven of met minder genoegen nemen wat eerlijk verdient is door jezelf?

   Reply
  • JoPie
   18 juli 2018 - 21:39

   Er zijn, voor zover bekend, niet heel veel schuldeisers vrij / in leven die ook nog eens de power hebben om Haico aan te pakken.
   Als hij die 2 á 3 mensen nou afkoopt met een paar miljoen heeft ie van “de straat” ook geen last meer.
   Van Justitie had ie het al niet…

   Reply
   • Crimanal unity
    19 juli 2018 - 10:08

    Een paar hebben wel degelijk de power om hem aan te pakken maar zijn geen domme jongens en weten dat justitie ook meekijkt nu. Ze wachten op het moment dat die ogen gesloten zijn. Want reageren en gearresteerd worden is precies waar de Endstra’s en justitie op zitten te wachten. En dan hebben ze toch nog hun geld niet en verloren.

    Reply
    • Jorrit
     19 juli 2018 - 18:01

     @Crimanal unity,

     De power is er wel hoor, Mink Kok ”alias de denker” als die wil is Haico weg, denk ook wel dat het op zeker moment gaat gebeuren. Net wat je aangeeft alles ligt nu nog onder een vergrootglas, maar als alles straks rustiger is dan komt het wel los. Mink kennende die volgt ook dat rond Ronald van Essen. En Mink krijgt ook nog geld van Endstra.
     Cees Hillegers krijgt ook nog leuk sommetje geld van Endstra, en wat te denken van de Juliet bende? Ron Nyqvist legde miljoenen in via Mega Sport, en dat geld belandde bij Endstra via de broers Eric en Rob Driesen. Ron Nyqvist werd hiervoor verantwoordelijk gehouden toen dat geld niet terugkwam. Niet alleen leden van de Juliet hadden geld aan Ron gegeven, maar ook Klaas Otto van No Surender. en nog een paar jongens uit Limburg. Zo kwam Ron aan die 30 miljoen!!! En Endstra maar de boot afhouden.. moeilijk dit, en dat en dat soort blabla. Zo kwam Ron Niqvist in de problemen, daardoor ging die zelf cocaïne snuiven, zijn vriendin Cindy verbrak de relatie ook nog is een keer, met als gevolg dat die zichzelf onder invloed van die cocaïne in zijn hoofd schoot in die parkeergarage onder zijn woning.

     Reply
 4. wim
  20 juli 2018 - 16:47

  Mooi verhaal HJK je haalt wat aan.

  Reply
 5. Tyzonih
  21 juli 2018 - 01:16

  Familie E. moet je niet onderschatten. Hoofstad is alles verbonden , zijn paar hele hoge heren tussen.
  Criminelen zijn niet opgewassen tegen figuren als fam E.
  Daarbij zit achter fam E. nog een drietal mensen die groot deel van Ams beheren

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.