Geschorste agent Amsterdam: dat moet ‘Ali van de Praagse ober’ zijn

Donderdag is een politiemedewerker van de eenheid Amsterdam buiten functie gesteld vanwege verdenking van een misdrijf. De politie doet er geen nadere mededelingen over, maar dat moet onze vriend Ali zijn (en als die het niet is, moet hij óók worden geschorst). Het verhaal over agent Ali sluimerde al een hele tijd, maar ik kon het haast niet geloven, vandaar dat ik het wat heb laten liggen.  

Het heeft te maken met de bizarre mishandeling van een ober in Praag. In het weekend van 20 tot 22 april hielden zeven Nederlanders van Iraanse origine een vrijgezellenparty in Praag. Op vrijdag hadden ze al bonje omdat een van hen een jonge vrouw in haar borsten kneep, waarna een vechtpartij ontstond met een man die daar wat van zei. Op zaterdag waren ze dronken en hadden ze drugs gebruikt en ontstond er een conflict in een restaurant omdat ze hun zelf gekochte drank wilden nuttigen. Bij de vechtpartij die ontstond, werd een ober bijna doodgeschopt. Op maandag werden zeven mannen opgepakt, twee werden snel vrijgelaten. Hoe het er nu mee staat weet ik zo even niet, wel dat er nog een delegatie vanuit Tsjechië naar Nederland is gekomen om verhaal te halen.

In april schreef De Telegraaf dat een van de zeven een teamlid is van het High Impact Crime-team in Amsterdam, de eenheid die onderzoek doet naar zware criminaliteit. De agent in kwestie was betrokken bij het onderzoek naar de moord op Nabiel Amzieb, wiens hoofd werd gedumpt op de stoep van een shishalounge. De agent zou volgens de politie een sussende rol hebben gespeeld bij het conflict in Tsjechië, hij zat niet vast en gewoon aan het werk.

Dat ‘gewoon’, daar gaat het eigenlijk om. Het is de vraag of hij geschorst is voor het gedoe in Praag of eigenlijk voor iets anders. Ali had een website waar hij zich met zijn volledige naam presenteerde en als lid van Eenheid Amsterdam, hoofdagent HIC team C). 

Deze oproep deed hij: “Facebook advertising voor getuigen Amsterdamse zaak Nabiel Amzieb. Een lugubere zaak, een gevonden hoofd voor het waterpijpcafé in Amstelveen. Wellicht daardoor hadden we het binnen 24 uur voor elkaar. Geweldige samenwerking tussen de TGO onderzoeksleider, het OM, afdeling communicatie en mijn kennis van social media. Mijn filosofie? Je moet gaan vissen waar de vissen zwemmen. Burgers zijn actief op Facebook dus zie dat als kans. U kunt dit in een mum van tijd ook zelf realiseren. Het is goedkoop (750 euro), heeft enorm bereik (116.523) en leverde tientallen tips op. Ik vertel u graag over de do’s en don’ts.”

Dat klinkt nogal commercieel. Ik kon me haast niet voorstellen dat dit waar was, dat een echte politiemedewerker zoiets ongestraft op een website kan zetten. Kort nadat ik dit kreeg was de website overigens gesloten.

Ik begreep dat hij in Leiden woont en zich dat weekend ‘door verkeerde vrienden’ had laten meeslepen en achteraf veel spijt had. Dat zal vast. Het kan zijn dat zijn ‘sussende rol’ bij nader onderzoek wat minder duidelijk aan het licht is gekomen dan hij had gehoopt.

 

6 Reacties

 1. Andre
  7 juli 2018 - 10:21

  Direct uitzetten naar land van herkomst graag deze “heren”.

  Reply
  • Lomp
   7 juli 2018 - 11:07

   Wat een lompe opmerking. Iedereen maakt fouten en dan gelijk te roepen terug naar eigen land vind ik net zo strafbaar als waar hier nu over geschreven word.

   Domme racist is t enige wat in me opkomst. En dan heb ik het over jou Andre.

   Reply
   • Joost
    7 juli 2018 - 14:11

    Dag Lomp,
    Wanneer 7 autochtonen een moslim helemaal verrot trappen, had jij naar alle waarschijnlijkheid de racisten-kaart getrokken.

    Jij bent feitelijk dus een domme anti-racist die doorslaat in racistisch denken en daarmee qua domheid op gelijke hoogte staat met André.

    Reply
    • Roepen
     7 juli 2018 - 15:36

     Als de reden van in elkaar trappen zou zijn dat het om een moslim zou gaan uhm ja.

     En roepen terug naar eigen land uhm ja.

     Maakt mij dat dom? Dat ik daar wat van vind. Denk het niet. Wat

     Reply
  • Anoniem
   7 juli 2018 - 13:00

   Jij ook maar terug naar waar je vandaan komt.

   Reply
 2. Andre
  7 juli 2018 - 12:31

  Een politieagent die zulke fouten maakt… Doe aangifte zou ik zeggen.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.