Jan-Willem van Engelen: 42 jaar achter de tralies. Een lied

In De Stentor een interview met Jan-Willem van Engelen, “een van de beruchtste misdadigers van de jaren 70.” Vanaf zijn negentiende heeft hij 42 jaar in gevangenissen doorgebracht, hij is nu 74. “Jonge, hoe ging jouw leven?” zingt zijn achterneef Dennis nu over hem.  Het antwoord op die vraag kun je volgens mij met één woord van drie letters afdoen.

Van Engelen was bekend als overvaller. Niet de meest subtiele. In het interview staat het niet, ik situeer hem in de buurt van Deventer. Daar speelden in elk geval wat dingen met de familie Van Engelen.

In december 1977 werd woonwagenbewoner Jochem van Engelen (23) door cafébaas Anton H. (57) in Deventer doodgeschoten bij een caféruzie. In 1984 namen broers van het slachtoffer wraak door de dader te beschieten, die verlamd raakte. Zo staat het in mijn Moordlijst. 

In De Stentor staat er dit over:

“Het ging hem altijd om geld. Aan doden deed hij niet, zegt hij. Eén keer ging het bijna mis. Zijn broer werd in 1983 doodgeschoten. ,,Hij wilde een ruzie sussen en werd dwars door zijn hart geschoten met een vuurbuks.” Toen Jonge vijf jaar later hoorde dat de moordenaar van zijn broer in dezelfde kroeg zat als waar hij hem doodschoot, ging hij recht op zijn doel af. De man overleefde de aanslag op zijn leven ternauwernood. Jonge kreeg zeven jaar cel.”

Daarna ging het nog een keer ‘bijna mis’ (of helemaal):

“Bij een roofoverval op een autosloop kreeg de eigenaar van de sloperij van de stress een hartaanval, wat Jonge nog altijd achtervolgt. ,,Ik zei mijn maat dat hij anoniem de hulpdiensten moest bellen. Dat is nooit gebeurd.”

Als je zolang zit, kom je iedereen tegen. “Onder wie Holleeder.” Daar zegt hij verder niks over. Het zullen geen hartsvrienden zijn geworden. 

In 2001 kwam Van Engelen na achttien jaar weer vrij.

Dochter Jochien ving hem op bij de gevangenis van Vught. Ze wist niet dat hij zwaar getraumatiseerd was door het gevangenisleven. Niemand wist wat ze moesten met een zware crimineel die na zo’n lange tijd weer vrij was. Hij pleegde een overval op een tuincentrum, waarvoor hij ook weer de cel in moest: hij was het oorbelletje van zijn broer verloren, dat hij sinds zijn dood altijd droeg. De politie herkende het.

In oktober vorig jaar kwam hij weer vrij. Hij ging zwerven, omdat hij zijn familie niet tot last wilde zijn. Nicht Stieneke vond hem bij de daklozenopvang in Almelo, waarna ze hem in huis opnam. 

2 Reacties

 1. Loetje
  9 juli 2018 - 19:57

  Ik ken deze familie persoonlijk heel goed [ dit terzijde,] maar dat is toch geen leven geweest wat Jan Willem [Jonge] achter de rug heeft zolang in de bajes , jammer een weggegooid leven, ik heb vaak meegemaakt dat zijn zuster en familie bij hem op bezoek gingen in Scheveningen en dat was voor hun geen pretje !
  En om het dan te romantiseren ? Ik gun hem dat de de plaat een gouden plaat wordt in ieder geval want een overval is tegenwoordig niet meer zo makkelijk .

  Reply
 2. Ome Hannes
  11 juli 2018 - 18:24

  Ik heb in 1999 een aantal maanden met 1 van die van Engelen gasten vastgezeten,Ik meen Willem,maar weet dat niet meer precies,het was in Doetichem,De Kruisberg ,het was een gozer met een bril en op zijn buik had ie die Rolling Stones tong gettoeerd en hij was toendertijd een jaar of 40

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.