Komen Peter de Vries en Arie Boomsma nog naar Voetbal Inside?

De Rode Duivels versloegen de Kanaries, maar kunnen ze de Haantjes ook aan? We zullen het vanavond zien. Ik neem aan dat Johan Derksen, René van der Gijp en Jan Boskamp aanschuiven bij Voetbal Inside Oranje Blijft Thuis. Was hier – naar aanleiding van mijn vorig bericht – wat discussie over: hebben ze verstand van voetbal of is het alleen geouwehoer? Wat is dat eigenlijk: verstand van voetbal? Of: verstand van misdaad? In een uitzending van RTL Boulevard zei Peter de Vries een paar jaar geleden over VI: “Ik vind het veel erger dat iemand als Johan Derksen daar aan tafel mag zitten terwijl hij geen verstand van voetbal heeft.” 

Het staat me bij dat Derksen niet zo lang geleden nog riep dat ze Peter maar eens aan tafel moesten uitnodigen. Zou interessant zijn: tot nu toe blinkt VI uit in het nodigen van gelijkgezinden, als Derksen aan tafel zit.

Wie heeft er ‘verstand van voetbal?’ Derksen liep zijn hele journalistieke leven volkomen kritiekloos als een schoothondje achter Johan Cruijff aan, samen met Jaap de Groot van De Telegraaf (van wie je nooit meer wat hoort). Totaal anti Louis van Gaal. Terwijl Peter de Vries meer van ‘de lijn Van Gaal’ was. Die zijn gelijk haalde met het WK Voetbal in 2014, toen Oranje tot ieders – vooral VI’s – verbijstering in Brazilië de halve finale haalde. 

Een berichtje uit augustus 2017:  

“René van der Gijp vindt het geen goede ontwikkeling dat Peter R. de Vries nu ook al op televisie komt als voetbalanalist. Dat gaf hij vrijdagavond aan in Voetbal Inside. Ondanks de Peter R.-moeheid in Nederland, sleept de misdaadjournalist het ene na het andere televisie-optreden binnen. Zijn nieuwste klus is over voetbal babbelen bij Veronica en dat gaat Van der Gijp een stap te ver. “Peter moet ook een keer tegen zichzelf in bescherming genomen worden natuurlijk“, zegt de RTL 7-ster. 

De Vries voelt zelf niet aan dat het iets too much is, aldus Van der Gijp. “Het zou wel handig zijn als hij mensen in zijn omgeving heeft die zeggen: ‘Doe dat nou niet, sla eens wat af.’”

Van der Gijp vindt De Vries helemaal niet geschikt als voetbalanalist. “Wij hebben het hier ook geprobeerd hoor met mensen die niet uit de voetballerij komen, maar daar zijn we snel mee gestopt.”

Johan Derksen: “Ik moet wel zeggen: je kunt haast geen zender vinden ’s avonds waar Peter niet in beeld is. Waar hij het ook over heeft, hij blijft wel altijd overeind.”

Van der Gijp: “Hij blijft wel overeind, maar ik vind het wel altijd het mooiste als hij het over zijn eigen vakgebied heeft. Dan vind ik hem echt sterk. Dan heeft hij echt knowhow, maar over voetbal… Kom op, man.”

Tja.

Dat zegt iemand die er bij dat WK finaal naast zat en ook vorige week Brazilië tipte in plaats van België. Dus ja, wat is ‘verstand van voetbal’? Ik durf over vanavond niks te voorspellen: ik ben een heel klein beetje bang dat de Belgen overmoedig zijn geworden. Ik heb geen ‘verstand van voetbal’, maar de ervaring leert dat overschatting en onderschatting de grootste valkuilen zijn als het er echt op aankomt. Op het scherp van de snede spelen er psychische krachten die de voetbalkwaliteiten overschaduwen.

 

Kom ik nog even bij Arie Boomsma, die ook in de clinch lang met de ouwe-jongens-krentenbrood van VI: er werd geopperd dat hij een keer aan zou schuiven. Er was zelfs een datum genoemd. Ik meen een van de eerste uitzendingen, begin juni.  Niks meer van vernomen.

Of Arie wil niet of de mannen van de gestampte pot zien hem toch niet zitten wegens te weinig ‘verstand van voetbal’.  Aan de tattoo’s kan het niet liggen: daarvan heeft hij er meer dan de doorsnee-voetballer. Wat heeft Arie eigenlijk voor tatoeages? Bijbelspreuken, historische afbeeldingen of vriendinnen?

12 Reacties

 1. Andre
  10 juli 2018 - 09:08

  Wie is Arie Boomsma?!

  Reply
 2. Joop
  10 juli 2018 - 11:04

  Het is allemaa een grote act van die heren! Johan heeft totaal geen verstand van voetbal dus moet hij wel mensen beledigen om nog interessant te zijn op tv. Maar meneertje schijt wel in zijn broek als bijv Arie boonsma aan tafel wilt komen dan vertikt die het om te komen. Waarom? Lekker makkelijk mensen beledigen en geen weerwoord krijgen en de confrontatie ontwijken toch? Farid Azarkan had hem toen klem bij Jinek volgens mij toen ging het over de marokkanen problemen en Johan werd paar keer goed klemgezet dus is die bang om weer confrontaties met mensen aan te gaan! Slim van Wilfred om zo iemand aan tafel te hebben want inhoudelijk word er nooit iets goeds verteld over voetbal. En maar ontkennen dat ze het voor het geld doen he ;)

  Beste Joop,

  Ik vraag me af of je ooit gekeken hebt. Derksen zegt in ongeveer elke uitzending dat ze ‘t voor het geld doen, dat maakt de rest van de je betoog er niet sterker op.

  Hendrik Jan

  Reply
  • Joop
   10 juli 2018 - 14:56

   Ik heb vaak gekeken en jii zo te zien niet. Hij zegt het altijd op een cynische manier maar als voetballers of trainers naar saoedie arabie gaan roept hij als eerst hoe slecht dat soort mensen zijn die voor het geld naar een land gaan waar de doodstraf geld. Ik hoor hem niet over nederland praten waar ouderen links worden gelaten. In het land waar meneer woont en geld verdiend. Ik hoor hem niet klagen dat die dikke loonsverhoging heeft gekregen nu die naar veronica gaat maar dat viel je niet op he?

   Reply
   • 12 juli 2018 - 02:24

    Jawel hoor Johan verwijst vaker naar ouderen Dat ze slecht hebben

    Reply
    • Woudien
     13 juli 2018 - 07:38

     hij is zelf ook al haast 80 en dan nog dat zwiebertje look hebbend vreselijk

     Reply
  • Jan
   11 juli 2018 - 14:53

   Johan geen verstand van voetbal, hoe bedoel je? De man is 15 jaar profvoetballer geweest,en tevens journalist, columnist en hoofdredacteur bij Voetbal International vanaf de vroege jaren zeventig, Als ie geen verstand van voetbal heeft, heeft ie in ieder geval wel kijk op het voetbalwereldje en dat maakt het TV programma VI nou juist zo leuk.

   Reply
   • joop
    11 juli 2018 - 19:01

    Typische reactie van je Jan. Welk niveau heeft die gevoetbalt? Wat heeft die betekend voor het Nederlands voetbal dat we zijn inhoud over voetbal serieus moeten nemen? Zie je zelf niet in dat die 90 procent van de tijd alleen maar mensen belachelijk maakt en cynisch is? Als het inhoudelijk over voetbal gaat haakt die vaak af en praat die Rene na om het met hem eens te zijn. Je kijkt er niet kritisch naar daarom valt het je niet op maar deze Johan Derksen is puur op tv door zijn negativiteit en rascistische uitlatingen over marokkanen!

    Reply
    • Hans
     12 juli 2018 - 20:27

     Het Marokkaanse ras bestaat niet, dus het is ook niet mogelijk om racistische uitspraken over Marokkanen te doen.

     Reply
    • Woudien
     13 juli 2018 - 07:43

     Door deze uitspraken tijdens voetbal programma’s en de daarbij horende uiterlijkheden van de presentatoren en zogenaamde politieke en persoonlijke meningen ertussen gooien,daar heeft dat programma een vaste prik bij bepaald publiek, zie sommige lovende reacties over het programma en de uitspraken.
     Dus zonder die “sfeer”zou men zich verveeld voelen bij het kijken ernaar.
     Kan me wel voorstellen hoe men op de bank,hond ernaast liggend,blikje bier erbij dan kijkt ..zo die hebbe altijd gelijk die twee,dat zijne pas echte volleksmense die zegge waar het op sta.

     Reply
 3. Roberto
  10 juli 2018 - 12:28

  Ik volg vooral Derksen al op de voet vanaf Sport aan Tafel met toen presentator Ruud ter Weijden en ook Hugo Camps zat nog aan tafel… Als ik op vakantie ben geweest kijk ik de uitzendigen nog terug! Heerlijk programma!

  Reply
 4. Bo Bubbel
  10 juli 2018 - 14:52

  Peter R haalde zijn gelijk toen Van Gaal tot ieders verbazing derde werd op het WK? Veel kreupeler wordt logica niet. Het resultaat zegt weinig over de methode. Dat je een trein haalt door snel het spoor nog even over te steken, maakt het nog geen goed idee om daar gewoonte van te maken.

  De werkelijkheid was dat Louis ‘ons’ op dat WK 5-3-2 liet spelen, daarin achter kwam, en ‘we’ de boel daarna keer op keer moesten herstellen in het oude vertrouwde 4-3-3.

  Zelfde Louis ging in Manchester, waar hij jaren tijd kreeg om ‘zijn methode’ uit te werken, volledig door het ijs.

  Reply
 5. J.Claude Batista
  11 juli 2018 - 22:34

  Voetbal had veel leuker geweest als de bal een kubus was.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.