Leen R. (Urk): schipperen naast Noffel

“Urker Leen R., die woensdag in Bordeaux is vrij gesproken, kwam donderdagavond op Schiphol aan. Hij werd door zijn moeder en vrouw ontvangen. Hij kon niet geloven dat hij nu in Nederland is. Want hij werd door de Franse aanklager beschouwd als hoofdverdachte van een drugsnetwerk. Begin deze week nog hoorde hij de Franse justitie 18 jaar gevangenisstraf tegen hem eisen. Maar de rechters in Bordeaux spraken hem vrij wegens gebrek aan bewijs.”

 

Een bericht van tien jaar geleden. Zo gemakkelijk komt hij er dit keer waarschijnlijk niet van af. De rechtbank in Amsterdam besloot deze week dat hij voorlopig vast blijft zitten voor betrokkenheid bij de cocaïnesmokkel met de Urker kotter Z181, waar plaatsgenoot Johannes N. mee tegen de lamp liep, in juni vorig jaar.

De naam van voormalig speelautomatenhandelaar Leendert (‘Leen’)  R., als financier, zong al langer rond, maar hij werd veel later aangehouden. Hij staat bekend als de horecakoning van Urk en is eigenaar van drie uitgaansgelegenheden. 

Leen is net als de andere betrokkenen tegen de lamp gelopen door slordige telefonische contacten (eigenlijk: in zee gaan met de verkeerde pgp-provider). En hij is – als we de verdenking van justitie mogen geloven – zo onverstandig geweest op 10 juni 2017  zelf naar de parkeerplaats Waddenhal in Harlingen te rijden toen de anderen stonden te wachten op de terugkeer van de Z-181.

Het vorige akkefietje: in 2005 ontdekte de politie in een loods in Tollebeek 5000 kilo hasj na een tip van de Franse politie. Leen, nog een Urker en een man uit Harlingen werden opgepakt. Toen werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De chauffeur zou hem erbij hebben gelapt in ruil voor strafvermindering en zijn enige betrokkenheid bij de loods was dat hij daar een plezierbootje had opgeslagen. Nu nog even een goed verhaal bedenken waarom hij op 10 juni in Harlingen was. Misschien moet hij even bij Ficq te rade gaan (zie vorig bericht). 

Vorig bericht over de kotter staat hier

1 Reactie

 1. Amir
  21 juli 2018 - 15:03

  Ik vind het niet sterk om steeds de aanval op Ficq te openen. Haar pleidooi is lang niet zo slecht als je de achtergronden kent. Ken je die niet, dan kan het vreemd klinken.

  Beste Amir,

  Het is helemaal niet bedoeld als een aanval op Ficq, het gaat om de gedachte hoe je je als advocaat soms in bochten moet wringen om onder bepaald ‘toeval’ uit te komen.

  Hendrik Jan

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.