Sonja Holleeder: het verhoor (dag 6)

Op dinsdag 19 februari wordt Sonja Holleeder, weduwe van Cor van Hout, voor het eerst in de Bunker gehoord als getuige in het proces tegen broer Willem. Ze moest er om tien uur zijn, de zitting begon om twaalf uur, maar het was al half drie voor het verhoor kon beginnen. De eerste uren werd er gesteggeld over de vraag of getuige en verdachte elkaar wel of niet mogen zien en of de stemmen van Sonja – en later Astrid – vervormd moeten worden. Advocaat Sander Janssen vindt dat hij en zijn cliënt de getuige in de ogen moeten kunnen kijken, “na al die jaren dat hij door deze getuigen in de media op ongekende wijze door het is slijk gehaald.” De non-verbale communicatie is in het belang van de waarheidsvinding. Officier van justitie Sabine Tammes vindt het “een ongelooflijk slecht idee.” Bij de verhoren bij de rechter-commissaris was dat zichtcontact er ook niet en alleen de aanwezigheid van de verdachte was toen al ‘intimiderend en belastend.’

De advocaat heeft bezwaar tegen stemvervorming. In het Passageproces zijn Astrid, Sonja en vriendin Sandra den Hartog gehoord zonder stemvervorming, waarom moet dat nu ineens wel? Bovendien hebben ze zelf opnames gelekt naar de media waarop hun stemmen te horen zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.