Theater Judas: welke rol speelt rechter Frank Wieland? En ‘what about’ de seksvideo?

Advocaat Sander Janssen: Meneer de voorzitter, ik heb moeite met dit getuigenverhoor. De getuige gooit vanuit het niets zwaarwegende en vergaande dingen op tafel, ze heeft het over een hoge officier van justitie, aantijgingen die alle kanten opgaan, over iets willen zeggen op een sterfbed voor 100 miljoen, er komt van uw kant niets om dat handen en voeten te geven. Ook niet van het Openbaar Ministerie, dat hier ook op een bepaalde manier wordt weggezet (…)  Elke keer als het wel gebeurt, wordt de getuige boos en dan schrikt iedereen, u laat telkens dit soort zwaarwegende aantijgingen in de richting van Holleeder, maar ook van het OM, passeren, dat is wel wat er nu gebeurt.

 

Rechter Frank Wieland: Wat is uw angst? Beeldvorming, dat de rechtbank daarmee aan de loop gaat?

Janssen: Bij een kritisch verhoor van een getuige wordt geprobeerd ergens een vinger achter te krijgen, dit blijft in het luchtledige hangen.

Officier van justitie Sabine Tammes: Wilt u dat wij toch die naam vragen?

Holleeder: Maar schiet de officier…

Tammes: Meneer Holleeder, als u nou even stil wil zijn.

Holleeder: Ik wil wel stil zijn, maar ik word hier met al die leugens…

Tammes: Dat zegt u.

Janssen: Ik zou het fijn vinden als op z’n minst geprobeerd wordt erachter te komen.

(…)

Tammes: Ik zie het werkelijk niet, meneer Janssen. Stel dat er een naam gegeven wordt. Uw cliënt ontkent dit.

Janssen: Als ik u was zou ik wel willen weten wie van uw collega’s plat is.

Holleeder: Als ik een platte officier heb, die heeft gezorgd dat ik in al die zaken niet vervolgd ben, vind ik dat die naam boven tafel moet komen (…)  Ze moet paard en naam noemen.

Tammes: Ze hoeft helemaal niet paard en naam noemen, dat gaat tot niets leiden.

Holleeder: Zegt u dat er geen platte officier is?

Rechter: Weet u wie die officier is?

Holleeder: Nee, het is gewoon een leugen!

Astrid: Als jij vertelt dat je Cor hebt vermoord, vertel ik wie die officier is.

Rechter: Zo komen we er ook niet uit.

Janssen: We hebben hier te maken met een getuige a charge…

Astrid: (onderbreekt hem): Wil je dat ik gegijzeld word?

Janssen: (praat door) dan zou ik het normaal vinden als het OM wordt neergezet als een organisatie waar iemand plat is in de organisatie, die al jaren meneer Holleeder buiten schot houdt, dat het OM daar iets mee doet. Of ze geloven het niet, of wel. Het gemak waarmee dit gepasseerd wordt, steekt mij.

Rechter: Waar ziet u dit gemak? Bij het OM of bij de rechtbank?

(…)

Astrid: Er is mij al honderd keer gevraagd: weet u wie die platte agent is en wie die platte smeris is. Heb ik altijd nee gezegd, ik heb geprobeerd het je te ontfutselen, in het Amsterdamse bos, weet je dat niet meer?

Holleeder: Je bent gewoon een smerige leugenaar.

Astrid: Dat je dat telefoontje ging plegen met Misdaad Anoniem, om Danny achter de tralies te krijgen, toen hebben we gepraat over de officier. Dat er een platte smeris is. Toen heb ik geprobeerd jou dat te ontfutselen. Je zei: dat is mijn troef. De volgende dag zat ik bij de CIE.

Holleeder: Je bent gestoord.

Astrid: Het is zo gestoord omdat jij gestoorde dingen doet en mij daarin meeneemt.

Holleeder: Een stakker ben je.

Janssen: De getuige zegt net toch nog dat die officier…

Astrid: Helemaal niet, je legt mij woorden in de mond, ik zeg…

Janssen: Mevrouw, mevrouw! (Astrid blijft doorschreeuwen) U bent 85 procent van de tijd achter elkaar aan het woord, en edelachtbaar college, als getuige de zitting begint met een aanval op mij over mijn kinderen, zou ik het prettig vinden als de rechtbank daar iets van zegt. Ik zou iets meer sturing wensen. Los daarvan: de getuige zegt net: jij hebt mij toch aangewezen waar de officier woont! Nu zegt ze: ik weet helemaal niet over wie het gaat.

Astrid: Dat zal ik je uitleggen. Hij heeft een naam genoemd op zijn sterfbed met wie hij wil praten over die honderd miljoen en later, toen hij alweer vrij was: daar woont-ie. Of hij plat is, weet ik niet. Misschien wilde hij wel een aanval op hem doen.

Janssen: U heeft dus wel een naam.

Astrid: Ik heb niet gezegd dat ik weet of die plat is. Ik heb wel een slecht gevoel bij bepaalde mensen, door de loop der gebeurtenissen en dat hij altijd overal buiten is gebleven. Het is een wet van meden en perzen: als je als crimineel overal buiten blijft…

Rechter Margo Somsen: Meneer Janssen, het gaat om twee verschillende dingen. Mevrouw weet wel welke officier uw broer aan zijn bed wilde hebben.

Astrid: Dat weet ik, ja.

(…)

Janssen:  Het OM zou dat ook moeten willen weten. Mevrouw gooit een bommetje op tafel en als er vragen over worden gesteld, deinst iedereen achteruit.

Rechter Wieland:  Waarom zou de rechtbank dat per se willen weten, wat doet dat ertoe? Leg mij dat eens uit. Wat is voor uw cliënt het gevaar van wat hier gebeurt.

Janssen: Hoe kunt u toetsen of er enige waarheid zit in wat mevrouw hier naar voren brengt, als u er geen vragen over stelt?

Rechter: Misschien hebben we daar helemaal geen behoefte aan.

Janssen: We zitten hier toch met z’n allen om te kijken of we de vinger kunnen krijgen achter wat er klopt?

Rechter: Als de getuige verklaringen aflegt waar de rechtbank niets mee kan, hoeft u daar niet bang voor te zijn.

Janssen: Ze plaatst dit in een veel breder verhaal, van wantrouwen over justitie, dan kunt u toch niet bij voorbaat zeggen: laat maar. Ik vind dat vreemd.

Holleeder: Mag ik wat zeggen?

Rechter: (ironisch) Van wat u zegt wordt het ook niet beter.

(…)

Janssen: Als we de deuren sluiten, gaat u dan die naam zeggen?

Astrid: Zodat jij in de media alles gaat kakelen?

Holleeder: Jij bent degene die kakelt.

Astrid: Als ik weer gezeik krijg. Hij weet precies om wie het gaat.

Janssen: Als hier deuren worden gesloten, zal ik dat niet naar buiten brengen.

Tammes: Ik zie het belang van de beantwoording niet, het gaat om het gevoel van getuige bij deze officier, het noemen van de naam gaat niets opleveren, laten we vooral doorgaan.

Janssen: Ik persisteer en verzoek de deuren te sluiten.

(Er volgt een schorsing. De zitting wordt hervat zonder enige vorm van toelichting over wat er besproken is)

Aldus een fragment van de zitting van 28 juni, met Astrid als getuige.

Dat sterfbed: het ging om een hachelijk moment van Holleeder op de hartbewaking.

De officier die het vrijgeven van de camerabeelden in de Deurloostraat tegenhield, was Fred Teeven. Het kan moeilijk anders dan dat het hier allemaal om hem gaat. Daar zit nog een pikant detail aan. Het wordt wel steeds duidelijker dat Cor van Hout met Fred Teeven een haast onvoorstelbaar gunstige deal heeft gesloten in City-peak, waarvan niemand begrijpt wat er van de kant van Cor  tegenover heeft gestaan.

Die geheimzinnigheid voedt het gerucht dat het te maken heeft met de seksvideo in club Satyricon, in de Roompotstraat. Daar zou een officier van justitie in compromitterende toestand zijn gefilmd. Fred Teeven deed het onderzoek. Die video is nooit naar buiten gekomen. Cor en Willem waren eigenaren van de club, er wordt algemeen verondersteld dat Cor de video in beheer had. 

 

 

Vanaf 31 augustus is de theatervoorstelling Judas te zien, in tientallen theaters. “Vanuit de gevangenis heeft haar broer haar liquidatie al geregeld, op haar hoofd staat een prijs van 35 duizend euro,” staat in de wervende tekst. En: “Ondanks de bedreigende situatie waarin ze zich bevindt, werkt Astrid Holleeder actief mee aan de totstandkoming van deze absolute must-see.”

Het is toneel. Dat gaat niet om iets van waarheid. Dat van die liquidatie vanuit de gevangenis is allang een broodje aap gebleken. Maar als je bovenstaand verslagje leest, krijg je de indruk dat de rechtbank ook amper geïnteresseerd is in waarheidsvinding en zich bepaald niet druk maakt over beeldvorming.

Meer over de seksvideo: zie dit bericht in Trouw

3 Reacties

 1. Loetje
  9 juli 2018 - 20:22

  Het is al zowieso een groot theater !
  Ga maar naar de bunker in Amsterdam .
  Zo zie je maar weer, de een zijn dood is de ander zijn brood , het wordt lekker financieel uitgebuit !!
  En Willem zelf……… krijgt helemaal noppes …………alleen levenslang aan zijn broek !

  Reply
 2. Free willy
  11 juli 2018 - 00:06

  Geloof mij maar loetje
  Willem staat straks gewoon weer normaal op straat .

  Er is geen enkel bewijs .
  Alleen leugens van astrid en sonja

  Reply
 3. Pipo
  11 juli 2018 - 08:09

  ‘Holleeder: Maar schiet de officier…’
  Ik zie hier toch een duidelijk opdrachtje… ;-) :-))

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.