Arnon Grunberg en de dode Kroaat in de Beethovenstraat: eetzwagers

Voor mannen die een intiem onderonsje met dezelfde vrouw hebben gehad, is er een uitdrukking met zwagers, en dan iets onwelvoeglijks ervoor. Moest ik even aan denken toen ik met enige vertraging de column van Arnon Grunberg las, met zijn reactie op de liquidatie in de Beethovenstraat, vorige week. Hij zat in Montreal toen zijn vriendin belde: “Er is iemand neergeschoten in de Beethovenstraat, ik fietste er net langs. In Ferilli’s Caffè.”

Grunberg schrijft dat ze daar een paar keer hebben gegeten. “De pasta viel tegen en de clientèle was luid. ” Hij zei tegen zijn vriendin: “‘Ik bel je zo terug, ik moet ontbijten.” Dat werd niet in dank afgenomen. “Er is iemand doodgeschoten en jij denkt aan ontbijt.” “Nou ja,” zegt hij, “er is geen bermbom in de Beethovenstraat ontploft. Criminele afrekeningen vinden nu eenmaal van tijd tot tijd in Amsterdam-Zuid plaats.”

Het Parool meldt dat het slachtoffer, Kroaat Ivan Serdarusic (62), recent werd verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van honderd kilo cocaïne die de Kroatische politie in maart in beslag had genomen in de haven van Rijeka. Het zat in een container uit Zuid-Amerika. Er zijn vijf mensen gearresteerd. Eén van hen zou een beruchte crimineel zijn die in Slovenië is aangehouden. Tegen hem loopt momenteel een proces.

Ivan is in Nederland gehoord, maar zou wegens gebrek aan bewijs zijn vrijgelaten. Dat kan in het milieu zijn opgevat als dat hij praatte met de politie en zijn compagnons had verraden: de andere verdachten zitten nog wel vast. Hetzelfde als wat Thomas van der Bijl is overkomen (als je niet in de Holleeder-variant gelooft).

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.