(Begin van het) Leven en dood van Karel Pronk

“Delft, 28- 08—1957, daar was Kareltje dan, vierde zoon van Co Immers en Willem Pronk.” Zo begint het manuscript dat Karel Pronk mij jaren geleden overhandigde. Rond 2013. Hij had er tijdens detentie aan gewerkt en vroeg of ik er een boek in zag. Ik had hier een wat uitvoeriger fragment geplaatst, maar dat ligt op dit moment wat gevoelig. 

Foto: Renzal

Karel werd gistermorgen om even over half twaalf doodgeschoten op het terras van Het Kalfje in Delft, waar hij had afgesproken met iemand die volgens mijn bronnen in april 2016 betrokken was bij die bizarre vechtpartij tussen de Mongols en de Hell’s Angels in het hotel van Van der Valk bij Blijdorp.

Zo’n dertig mannen gingen met elkaar op de vuist, gasten vluchtten een sportschool in. Er werden 23 verdachten opgepakt. Er was minstens één zwaargewonde, maar de politie denkt dat er meer gewonden waren.  Een woordvoerder van de politie had het over gebroken neuzen en bebloede gezichten. Er was veel geschoten, het vermoeden was dat verscheidene gewonden hebben weten te vluchten.

Volgens mijn bronnen zou degene die had afgesproken met Karel betrokken geweest bij die vechtpartij. Hij had er een gebroken been opgelopen. Hij zou ervoor veroordeeld zijn. Vorig bericht over die vechtpartij staat hier

In De Telegraaf wordt de dood van Karel in verband gebracht met een oorlog in de Delftse onderwereld. In mei en juni zijn er aanslagen gepleegd op coffeeshops The Future en The Game in de binnenstad. Hiervoor zijn een 40-jarige Hagenaar en een 22-jarige Delftenaar aangehouden.

Dat Karel al enige tijd onenigheid had met de betreffende persoon, meldde ik gisteren al. Waar de ruzie over ging, wisten mijn bronnen niet. Of het inderdaad iets met die coffeeshops te maken had of andere lopende conflicten met meerdere personen, is dus niet bekend. Het kan ook een persoonlijk dingetje zijn geweest. Dat zullen we te zijner tijd ongetwijfeld horen.

 

Vorig bericht staat hier

5 Reacties

 1. Delft
  8 augustus 2018 - 09:30

  Ga je het script nog uitwerken en op blendle plaatsen? Ben er toch wel erg benieuwd naar.

  Reply
 2. ton
  8 augustus 2018 - 10:37

  Mijn neven Theo en Hans uit Den Hoorn hadden net als Karel al een wapen eind jaren 70…en waren actief in Delft..
  Karel vond ik niet het type harde crimineel ..dat beeld komt vaak naar voren..
  Die wapens hadden ze volgens mij om indruk te maken,,en niet om te gebruiken…

  Reply
 3. Spider
  8 augustus 2018 - 14:17

  Karel was een rustige, aardige, goed verzorgde en intelligente man, sprak idd veel maar zei weinig, sprak ook altijd aardig over iedereen, ook over zijn evt. vijanden.

  Dacht ook veel na over het leven over hoe en wat, eenmalig een boeiend gesprek met hem daarover gehad.

  iedereen was een “aardige goeie jongen, veel aan te danken” zodoende kon je wat dat betreft nooit geen hoogte van hem krijgen, zoals Henk Jan zei “praat veel, zei niks”

  We hebben het nooit over “criminele toestanden” gehad, daar sprak hij nooit over.

  Maar afspraak was afspraak bij hem, je kon op hem bouwen.

  Nooit een slechte ervaring met hem gehad, samen met hem in de “strontpoort” (pieterstraat) gewoond, aan de tuin van het Chinese restaurant waar het ‘s nachts vol zat met jankende katten, groot gezin waar alles kon.

  De groentewagen was ik vergeten, het broertje dat is verdronken herinner ik nog wel, drama, echt heel erg.

  Rip Karel,
  Ik mocht je graag, we konden goed met elkaar opschieten, al zagen we elkaar maar weinig.

  Reply
 4. 8 augustus 2018 - 19:22

  ik had mijn eerste baan als sloper bij hem en had er een gouwe baas aan.
  in 40 jaar een encyclopedie aan herinneringen aan overgehouden.
  ik ga je vreselijk missen pik

  Reply
 5. ton
  11 augustus 2018 - 14:59

  Voor wat het waard is…toen karel pronk gedetineerd was en toen zijn moeder op sterven lag waren er enkele mensen uit zijn omgeving er op tegen dat karel afscheid van zijn moeder kwam nemen.
  Dit afscheid zou onder begeleiding gebeuren van uit de gevangenis en is toch doorgegaan ondanks het protest van anderen…
  HJ.., het lijkt me dat karel niet echt geliefd was in zijn omgeving

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.