D.B. Cooper: de man die met een zak geld uit het vliegtuig sprong

Onopgeloste misdrijven spreken meer tot de verbeelding dan opgeloste. Een van de meest intrigerende is nog altijd het verhaal van D.B. Cooper. Wie de serie Twin Peaks heeft gevolgd, weet dat de FBI-man die daarin een sleutelrol speelt Dale Cooper heet. Een knipoog naar dit oude mysterie. Er zit weer wat schot in.  Althans: voor de zoveelste keer is er iemand die denkt het geheim te hebben ontrafeld. Dit keer is het een gepensioneerde bouwvakker uit Indiana, Rick Sherwood, de denkt dat hij de sleutel in handen heeft.

Het verhaal: onder de naam D.B. Cooper checkt op 24 november 1971 een man in op de Boeing-vlucht van Portland naar Seattle. Tijdens de vlucht geeft hij een briefje aan de stewardess met de mededeling dat er een bom in zijn tas zit en hij laat een stukje van de dynamietstaven met de ontstekingsdraadjes zien. Hij belooft dat hij de bom niet laat ontploffen als hij vlak na de landing in Seattle 200.000 dollar en vier parachutes krijgt. Dat gebeurt, de passagiers mogen eruit, het vliegtuig stijgt op richting Mexico. Om acht uur ‘s avonds, in de buurt van Reno (Johnny Cash: “I shot a man in Reno just to watch him die”) springt Cooper uit het vliegtuig en er is geen spoor meer van gevonden.

Rick Sherwood had in Vietnam gevochten en had verstand van codering. Hij werd benaderd door een televisieproducent die wat papieren had gevonden en Sherwood trok de conclusie dat een andere Vietnam-veteraan, Robert Rackstraw uit San Diego, de gezochte Cooper moest zijn.  Hij was legerpiloot, die ontslagen was omdat hij had gelogen over zijn papieren. De kaping en de diefstal zou zijn wraak geweest zijn.

Rackstraw was eerder genoemd: een jaar na de kaping werd hij gezocht voor fraude met bankcheques. Hij verhuisde naar Iran. Intussen werden bij hem thuis veertien geweren en tientallen kilo’s dynamiet gevonden en in de tuin van zijn ouders het lijk van zijn stiefvader, met een kogel in het hoofd.

Rackstraw keerde terug naar de VS. Hij werd vrijgesproken voor de moord op zijn stiefvader, maar moest zich nog altijd verantwoorden voor de chequefraude en de explosieven. Hij huurde een vliegtuigje in Stockton (Californië) en deed boven Monterey Bay een noodoproep: “De motor staat in brand, ik ga neerstorten.” Het wrak werd nooit gevonden, hij wel: in Fullerton werd hij betrapt bij een poging om een pilootlicentie te vervalsen. Toen de FBI hem vroeg of hij D.B. Cooper was, antwoordde hij: “Mogelijk.” Met een schikking verdween hij een jaar in de gevangenis, daarna gaf hij les aan de universiteit van Californië. Hij is nu met pensioen en woont op zijn jacht ‘Poverty Sucks’ in San Diego. Of hij de echte D.B. Cooper is? Hij zal het zelf bij leven niet toegeven.

Dale Cooper kwam in 2008 ook even langs op deze site. Naar aanleiding van een treffende gelijkenis die ik meende te ontwaren. Dat bericht staat hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.