Opdrachtgever vergismoord Tanja: moet hij toch nog bloeden?

Op 25 oktober 2012 ging Tanja Gurskaja (39) ‘s avonds laat in Venlo de hond uitlaten. Het was koud en donker. Ze was alleen thuis met twee jonge kinderen, man Wilmo Rebel was – als zo vaak – de hort op. De oude villa aan de doodlopende weg ligt niet in een omgeving waar je mooi moet zijn voor de buren. Tanja deed een lange donkere jas aan, waardoor ze onherkenbaar was, en stapte naar buiten.

Ze kon onmogelijk weten dat daar, in de bosjes, twee mannen klaar lagen om Wilco te vermoorden.  Ingehuurd. Janis V. uit Letland en Dennis W. uit Tegelen.  Je hoeft geen Einstein zijn om te bedenken dat Dennis de contactpersoon was, ‘de moordmakelaar’, en de Let de schutter. Maar: er zijn ook sterke geluiden dat Dennis degene is die heeft geschoten. Let it be.

Over Einstein gesproken: dit duo blonk sowieso niet erg uit. Waarschijnlijk gierden de zenuwen deze amateurs door de keel en dachten ze niet veel verder na dan: wat uit dat huis komt, moet dood. Zo sneuvelde Tanja. Bij een aanslag die zonder enige twijfel voor haar man was bedoeld. En waarvoor in de loop der tijd ook het motief duidelijk werd: onenigheid in de drugshandel met John B. uit Helden.

In 2013 zat Dennis vast in Letland, voor drugs. Over de moord in Venlo wilde hij wel een verklaring afleggen, maar alleen als hij naar Nederland zou kunnen, om hier zijn straf uit te zitten. Dat had nog heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk lukte dat en toen vertelde de inmiddels 38-jarige Dennis hoe de vork in de steel zat. Dat John B. (57) de opdrachtgever was geweest. En hij kon het weten.

Het gevolg was dat John B. op 24 juli opnieuw werd aangehouden. Hij heeft zich inmiddels verzekerd van de steun van twee topadvocaten: Geertjan Knoops en Marcel Heuvelmans. Die er natuurlijk alles aan zullen doen om de rechters ervan te overtuigen dat hun cliënt onschuldig is. Voorlopig trekken ze aan het kortste eind: vandaag meldt Jos Emonts in De Limburger dat de verklaring van Dennis zo belastend en geloofwaardig is dat John B. zeker tot 8 oktober in de cel moet blijven. De nu 38-jarige Dennis W. zou ook hebben verklaard over zijn eigen rol en die van Janis V. (41); de laatste zit in Letland in de cel, het zal niet lukken hem op 8 oktober – als de inhoudelijke behandeling begint – naar Nederland te krijgen. 

Meer details in De Limburger.

Een eerdere reportage van mij is via Blendle te lezen. Een paar fragmenten:

Tanja voelt zich al een paar dagen niet op haar gemak. Toen ze eerder die week de hond uitliet had ze op het doodlopende stukje Lovendaalseweg een auto gezien met iemand erin die hevig was geschrokken toen hij haar zag. Ze herkende de bestuurder als iemand uit de contactenkring van Wilmo. De auto was hard achteruitgereden en daarbij tegen een dikke steen beland, een zogenaamde varkensrug, die daardoor kantelde en een paar meter van plaats veranderde.

Wie was Tanja? Het verhaal van deze mooie vrouw begint kort na de val van de Berlijnse muur in 1989. Samen met een aantal vriendinnen besluit ze haar toekomst te zoeken in het vrije westen. Mooie Russische meiden van een jaar of achttien, met een goede opleiding. Ze komen, net over de grens met Duitsland, terecht in Venlo.

In het uitgaansleven maken ze kennis met mannen die gemiddeld een jaar of tien ouder zijn en het al gemaakt hebben. Dure auto, geld zat, snelle jongens. Tanja krijgt te maken met John B. uit Kessel, René en Wilmo uit Venlo. Drie vrienden die onderling ook veel met elkaar optrekken, in de wiethandel.

Voor het hele verhaal: zie hier

 

 

 

 

3 Reacties

 1. Mr. Wilson
  9 augustus 2018 - 12:58

  Weet je, er is hier de afgelopen dagen al veel blabla geweest over topcriminelen en stoere mannen met een grote bek en dat is het ook helemaal. Nu, ik zou niet graag ruzie hebben met een Holleeder of wijlen Karel Pronk maar de grootste boeven zijn die die je niet ziet of hoort. Het is altijd een boel gebral over Mocros en oude flamboyante penozefiguren die bijna allemaal al onder de grond liggen. Uit Limburg, Brabant en Zeeland hoor je nooit iets. Af en toe verdwijnt er iemand of wordt er iemand omgelegd maar de mensen die daar voor verantwoordelijk zijn, zie je niet op Youtube filmpjes of in de Panorama. Daar zie je geen 100 verhalen over op blogs of fora. Zo’n John B is geen uniek gegeven. Laat ze allemaal maar de John Gotti uithangen in het westen. In “de provincie” gaat alles onder de radar door en zitten de echte “topcriminelen”

  Reply
 2. Jaap
  9 augustus 2018 - 15:21

  Nou die John b is niet zoon grote jongen als hij dat wel was had hij niet zoon prutsers ingehuurd

  Reply
 3. Peter_V
  12 augustus 2018 - 23:37

  Die gasten in Braband die je niet hoort of waar je weinig van mee krijgt die jongens komen wel naar de randstad voor de spullen en hebben de grote mannen nodig anders hebben ze niets eigen contacten en vaak eigen spullen hebben ze niet.

  Als de randstad niet investeerd bij die boeren dan hebben ze niets alleen een beetje geld gemaakt met afpersen en dat soort zaken maar verder niets Nada nako.

  We hebben genoeg geld in de polders gebracht van Braband tot aan Friesland aan toe en omdat daar veelmeer ruimten is vallen ze niet op mits ze niet zo lullen soms als ze een bekkie op hebben en hun neus vol zit. Het zijn en blijven boeren.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.