Tbs-killer (Ankie Blommaert) Henk: een stilgehouden affaire

Hadden we ‘t eerder over, naar aanleiding van de reportage in de Volkskrant over Susanne (21) uit Venray. De dader, Henk van de V. uit Lelystad, zat in tbs-kliniek de Rooyse Wissel voor de moord op Ankie Blommaert, in april 2000. Nou ja zat: hij mocht zich vrij bewegen. De behandelaars achtten hem kennelijk voldoende genezen om in z’n eentje naar buiten te gaan. Je kunt inderdaad stellen dat de behandeling geholpen heeft: nu vermoordde hij niemand, het bleef bij een verkrachting. Doet een beetje denken aan Frater Venantius: “Het begint met een moord en het eindigt ermee zondags niet meer naar de kerk te gaan!”

Toch zagen ze dit bij de kliniek kennelijk niet als reclame en deden ze er alles aan om het voorval onder de pet te houden. En dat steekt dan nog weer héél positief af bij de houding van de politie, die het verhaal van het slachtoffer niet wilde geloven en haar aan een schofterig verhoor onderwierp. Het kwam daar ook bar slecht uit dat er na drie maanden (tja, het had natuurlijk geen haast) helaas een DNA-match bleek te zijn. 

Eerder dit jaar was Beau van Erven Dorens in de Rooyse Wissel, in het kader van Five Days Inside. De Engelse titel doet vermoeden dat het programma internationale aspiraties had, maar zover zal het niet gekomen zijn. Henk was er helaas niet meer, anders had men mooi zijn succesverhaal kunnen brengen. Als hij straks vrijkomt, steelt hij alleen nog fietsen. 

Een reportage staat hier

2 Reacties

 1. DG
  12 augustus 2018 - 09:47

  Recent keek ik op TV een reportage over een TBS-kliniek. De medewerker van het kliniek noemde de criminelen die er zaten patiënten. Hier gaat het naar mijn bescheiden mening helemaal fout. Hoe kunnen we moordenaars, verkrachters en andere misdadigers zien als patiënten? Het rechtssysteem is er niet op gericht op de maatschappij te beschermen, maar om misdadigers terug te laten keren in de maatschappij. Dit terwijl je de maatschappij zo lang als mogelijk moet beschermen tegen de zwaarste soort misdadigers, zoals verkrachters en moordenaars.

  Maar het systeem is kapot. Ben je crimineel, dan wordt je geobserveerd door een psycholoog of psychiater. Diezelfde psychologen en psychiaters “behandelen” vervolgens de patiënt/ misdadiger* (invullen wat van toepassing is). Ofwel, een soort van wij van wc-eend… enz.

  Gevolg hiervan is dat er enorm veel werk wordt verschaft aan het behandelen van patiënten/ misdadigers, dit terwijl de wachtlijsten bij de GGZ voor burgers alleen maar oplopen.

  Ik ben van mening dat TBS veel minder moet worden opgelegd en tevens veel later moet starten. Daarnaast moet levenslang ook echt levenslang zijn. Slachtoffers hebben per definitie levenslang. Het belang van slachtoffers prevaleert naar mijn mening nog altijd boven dat van daders/ patiënten*.

  Reply
 2. Tami
  12 augustus 2018 - 20:27

  Helemaal mee eens. Het NL rechtssysteem is er voor de dader en laat slachtoffers/nabestaanden in de kou staan.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.